Basic Training.

Het paard wordt geleerd consequent op de correct uitgevoerde hulpen van de ruiter te reageren waardoor het beter onder controle en in balans komt. Het is daarbij van essentieel belang dat het paard leert om hierbij op de juiste manier zijn lichaam te gebruiken zodat het zonder problemen een ruiter op zijn rug kan dragen en blessures zoals aan pezen en rug kunnen worden voorkomen. Met goede basistraining wordt het rijden niet alleen een stuk plezieriger en veiliger maar hou je ook je paard 'in tact'.

Hoe ziet zo'n basis­africhting er nu precies uit? Iedere ruiter streeft naar een paard dat ont­spannen over de rug loopt met impuls en tact, een paard dat recht gericht is, in balans loopt met een constante aanleuning. In de dressuur wordt veel gebruik gemaakt van 'het skala'. Over dit systeem wordt momenteel veel gediscussieerd. Als NCSAH instructeur heb ik geleerd dat het ook eenvoudiger kan. We volgen daarom het systeem van de klassieke dressuur in de lessen:

Daarbinnen komen de onderwerpen die in het skala worden benoemd vanzelf allemaal aan bod.

We gebruiken die dressuuroefeningen, die in de specifieke fase van africhting waarin je zit, functioneel zijn, ongeacht op welk niveau je rijdt. Het gaat erom dat het paard er zijn aan­dachts­punten punten mee kan verbeteren zodat hij sterker en soepeler wordt en beter in balans komt.

In de klassieke rijkunst wordt gewerkt binnen de fysieke en mentale mogelijkheden van het paard en wordt het paard, zonder gebruik van afdwingende hulp­teugels, gegymnastiseerd en sterker gemaakt zodat hij in harmonie het gevraagde kan uitvoeren.

Er is jammer genoeg veel kennis van de oude klassieke meesters verloren gegaan in de hedendaagse paardensport. Maar we moeten ook niet vergeten dat er ook veel nieuwe kennis is bijgekomen in deze moderne tijd, met name op veterinair gebied, functionele anatomie en biomechanica. Door de kennis van de oude meesters te updaten met kennis van nu, ontstaan weer nieuwe inzichten. Het moderne sportpaard vraagt ook weer om een meer specifieke benadering.

Je bent dus nooit uitgeleerd in de paardensport. En je hebt er anderen bij nodig om jezelf en je paard te verbeteren. Goed paardrijden leer je niet zonder goede instructie, zonder plan en goed management. Het kan zijn dat niet alle problemen met alleen training op te lossen zijn. Soms zit er meer in de weg...

Horsability neemt graag het hele plaatje onder de loep. We willen het paard preventief gezond houden en daarmee blessures (of terugval in blessures) voorkomen. Wanneer nodig werkt Horsability samen met deskundige professionals op het gebied van gezondheid/ blessures/revalidatie, voeding, training, zadels, (ge)bitten, ruiterfitness en coaching.